Lantionpohjan fysioterapia

Terve lantionpohja on kivuton, mukautuva ja riittävän vahva antamaan tuen keskivartalosi perustaksi. Lantionpohjan lihaksista löytyy voimaa mutta myös kykyä rentoutua. Liian kireät tai jännittyneet lantionpohjan lihakset eivät pysty reagoimaan kuormitukseen tai vatsaontelon paineen vaihteluihin. Toisaalta heikot lantionpohjan lihakset eivät jaksa tukea virtsaputkea, emätintä ja peräaukkoa riittävästi, mistä aiheutuu ikäviä oireita. Ennen kuin lantionpohjan lihasten hallintaa, voimaa tai rentoutumiskykyä voi harjoitella, on osattava tunnistaa oikeat lihakset. Tämä ei ole aina helppoa ja usein aloitammekin siitä, että opetellaan löytämään yhteys omaan lantionpohjaan. Jo yhdellä käynnillä voi saada ahaa-elämyksen ja varmistuksen siitä, että treenaa oikeita asioita!

Lantionpohjan fysioterapiassakin lähestymistapani on kokonaisvaltainen - koko ihminen on otettava huomioon, jotta lantionpohja voi toimia optimaalisesti, pelkästään lihasten jumppaaminen harvoin riittää. Tarkastelemme yhdessä esimerkiksi arjessa tai harrastuksissa esiintyvää kuormitusta, asentoasi, hengitystäsi, kehosi liikkuvuutta ja kehonhallintaasi. Lantionpohjaa ei voi erottaa muusta kehosta ja erityisen tärkeä se on hengityksen ja koko lantion seudun toiminnan kannalta. Lantionpohja vaikuttaa myös alaraajojen ja keskivartalon toimintaan. Kuntoutumisen onnistumisen kannalta asiakkaan omalla motivaatiolla ja itsenäisellä harjoittelulla on suuri merkitys. Harjoittelulla voidaan vaikuttaa myös seksuaaliterveyteen. Lantionpohjan lihasten ohjatun lihasharjoittelun (fysioterapian) on todettu olevan vaikuttava hoitomuoto kaikissa virtsankarkailun muodoissa.

Lantionpohjan fysioterapiassa tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä, joita ovat muun muassa:

  • Virtsankarkailu eli virtsainkontinenssi (ponnistusvirtsankarkailu, pakkovirtsankarkailu, sekamuotoinen virtsankarkailu)
  • Lantionpohjan laskeumat (emättimen etu- tai takaseinämän laskeuma, kohdunlaskeuma)
  • Ulosteen- tai ilmankarkailu
  • Virtsaamis- ja ulostamisvaikeudet (rakko tai suoli ei tyhjene kunnolla)
  • Yhdyntäkivut
  • Lantion alueen kiputilat (häpyliitoskipu, SI-nivelkipu, häpyluukipu)
  • Lantionpohjan lihasten ylijännitys
  • Vulvodynia

Lantionpohjan toimintahäiriöistä kärsivät kaikenikäiset - niin naiset kuin miehet. Naisilla toimintahäiriöt ovat yleisempiä raskauksien, synnytysten ja hormonaalisten muutosten vuoksi. Vastaanotolla arvioin lantionpohjan lihasten toimintaa haastattelemalla, lantionpohjan lihasten manuaalisella palpaatiolla eli käsin tutkimalla sekä tarvittaessa EMG-mittarilla. EMG-laitetta voidaan käyttää myös biopalauteharjoitteluun, jolloin saat lantionpohjan lihasten toiminnasta visuaalista palautetta.

Lantionpohjan laskeumat

Lantionpohjan toiminnassa ja fysioterapiassa minua kiinnostaa erityisesti lantionpohjan laskeumien hoito ja ennaltaehkäisy. Kuinka paljon voimme ylipäätään vaikuttaa laskeumien syntyyn? Mitä kaikkea voi tehdä laskeumasta huolimatta? On olemassa monia keinoja helpottaa laskeuman oireita, vaikka kuntoutuksella ei voitaisikaan vaikuttaa anatomisiin muutoksiin tai laskeuman asteeseen. Muutos lantionpohjassa ja sen toiminnassa voi olla vaikea hyväksyä ja toivoisinkin, että puhuttaisiin enemmän siitä, mikä merkitys laskeumalla voi olla naisen kehonkuvalle, mielelle ja elämänlaadulle.

Olen Suomen Lantionpohjan Fysioterapeutit -yhdistyksen jäsen. Lue lisää Pelvicuksen sivuilta. Tervetuloa vastaanotolleni Espoon Niittykumpuun ja Suomenojalle!