Suorien vatsalihasten erkauma (diastasis recti abdominis, DRA)

Suorien vatsalihasten erkauma (tai erkaantuma) on normaali ilmiö raskaana olevilla ja synnyttäneillä. Raskausaikana vatsalihaksia yhdistävä valkoinen jännesauma linea alba venyy ja joskus myös haurastuu - mutta niin venyy paljon muutakin eli kaikki vatsanseinämän rakenteet. Miksi kaikkia kiinnostaa vain se rako keskilinjassa?

Raskauden edetessä ja vatsaontelon paineen kasvaessa suorat vatsalihakset siirtyvät kauemmaksi toisistaan. Kun jännesauma venyy, sen kyky välittää voimia ala- ja ylävartalon välillä heikkenee ja vatsaontelon paineensäätelyjärjestelmän toiminta häiriintyy.

Suorien vatsalihasten erkauma on virheellisesti yhdistetty mm. selkäkipuun ja lantionpohjan toimintahäiriöihin (kuten virtsankarkailuun), mutta uusin tutkittu tieto kertoo jotakin muuta. Tyypillisesti erkauma heikentää elämänlaatua ja vaikuttaa negatiivisesti kehonkuvaan. Usein keskivartaloa on vaikea käyttää arjessa. Joillakin esiintyy myös vatsakipuja. Mutta selkäkipua erkauma ei aiheuta.

Vaikka selkäkipua voikin esiintyä erkauman kanssa samaan aikaan, tämä ei tarkoita, että kivun syy olisi erkauma. Usein kivut eivät liity millään tavalla raskauteen tai synnyttämiseen, vaan niitä on saattanut olla jo kauan ennen synnytystä. Selkäkipu ei oikeastaan koskaan ole mekaaninen ongelma, johon löytyisi helppo resepti suoraan apteekin hyllyltä. Pystyn kuitenkin auttamaan sinua saamaan kivun hallintaan, liittyipä se synnytykseen tai ei - äitiysfysioterapiassa tarkastelen koko ihmistä, en pelkästään keskivartaloa tai navan seutua. Vastaanotolleni ei kannata tulla, jos odotat saavasi 10 liikkeen "erkauman kuntoutusohjelman" - sellaista kun ei ole olemassa (ja jos joku sellaista yrittää sinulle myydä, ota rahasi ja käytä ne johonkin hyödyllisempään).

alihasten erkauman hoitoa

Synnytyksen jälkeen suurin osa vatsalihasten ja jännesauman spontaanista palautumisesta tapahtuu muutaman kuukauden aikana synnytyksestä. Palautuminen on yksilöllistä eikä omaa palautumismatkaansa kannata verrata muihin. Vastaanotolleni kannattaa hakeutua, vaikka synnytyksestä olisi jo vuosia. Kuntoutuksessa keskiössä on koko keho, eivät pelkästään vatsalihakset. Hyödynnän erkauman kuntouksessa myös urheilufysioterapian oppeja esimerkiksi optimaalista kuormitusta suunnitellessani. Kiinnitän huomiota asennon kannatteluun, vartalon linjauksiin liikkeen aikana, hengitystekniikkaan sekä lihastasapainoon. Suorien vatsalihasten välissä olevaa rakoa tärkeämpää on koko vatsanseinämän toiminta eikä jännesauman leveyttä ole tarpeen mitata vain mittaamisen vuoksi. Perinteisen selinmakuulla tehtävän päännostotestin sijaan erkaumaa on aina arvioitava myös pystyasennossa ja muillakin testiliikkeillä.

Keskivartalon toiminnasta kertoo jännesauman leveyttä enemmän vaikkapa se, kuinka syvälle sormesi uppoavat vatsalihasten väliin ja saatko omalla toiminnallasi aikaan jännitteen vatsanseinämään. Entä millä tavalla pystyt hallitsemaan vatsaontelon paineenvaihteluita?

Kuten ylläolevasta tekstistä käy ehkä ilmi, erkaumaa tai vatsanseinämän toimintaa ei ole mahdollista "tsekata nopeasti". Pystyn helposti luettelemaan lähes 10 eri tekijää, jotka vaikuttavat vatsanseinämän kuntoutumiseen ja vahvistumiseen synnytyksen jälkeen. Näitä kaikkia ei ole mahdollista ottaa huomioon yhden fysioterapiakäynnin aikana. Jos sinulla oikeasti on kuntouttamista vaativa erkauma, varaudu siihen, että kuntoutuminen on prosessi, jossa on sekä ylä- että alamäkiä. Ylä- ja alamäkien varrella paras tukija on kuntoutuksen ammattilainen. Hätiköiden ei päästä hyviin lopputuloksiin. Jos edistyminen jostain syystä tyssää hyvän alun jälkeen, on syytä miettiä, mitä kuntoutuksessa on jätetty huomioimatta. Kuntouttavat harjoitteet ovat vain yksi pienen pieni osa vatsanseinämän toiminnan tukemista.

Suosittelen kaikkia synnyttäneitä suhtautumaan kehoonsa lempeästi. Kiire ei ole minnekään. Kaikki se, mitä teet ensimmäisten kuukausien ja vuosien aikana synnytyksen jälkeen järkevästi, mahdollistaa sinulle toimivan ja vahvan kehon loppuelämäksi. Ja toisaalta - koskaan ei ole liian myöhäistä kuntouttaa keskivartaloaan. Onpa käynyt niinkin, että asiakas on luullut kärsivänsä erkaumasta ja välttänyt siksi kuormitusta turhaan. Vatsalihasten käyttämisen välttäminen ei ole tarpeellista kenellekään, koska käyttämättömät lihakset surkastuvat. On kuitenkin hyödyllistä hakea apua siihen, miten niitä vatsalihaksia ja keskivartaloa sitten kannattaisi kuormittaa, koska yksinään pähkäilemällä harvoin löytää oikeita vastauksia.

Erkauma ei ole syy välttää liikuntaa vaan tehtäväni on ennen kaikkea auttaa sinua pysymään aktiivisena ja opettaa, kuinka voit ottaa mahdollisen erkauman liikkuessa huomioon.