Minua haastateltiin taannoin Kaksplus-sivuston juttuun, jossa toimittaja kertoi omista kokemuksistaan erkaumasta ja liikunnasta. Lue juttu tästä: Erkaumapuhe sai äidit pelkäämään liikuntaa.

On hyvä asia, että erkaumatietoisuus on kasvanut viime vuosina. Monesti erkaumasta varoittelu ja siihen liittyvät pelot saavat hiukan liian isot mittasuhteet. Koen, että fysioterapeuttina tärkein tehtäväni on mahdollistaa asiakkaan liikkuminen juuri niillä tavoilla, jotka hänelle ovat tärkeitä.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana kuitenkin aiheen parissa työskentelevien ammattilaisten käsitykset erkaumasta ovat muuttuneet. Näin ollen tieto, jota oli tarjolla viisi vuotta sitten, ei enää ole ajan tasalla. Silti yhä edelleen puhutaan senteistä ja "raon umpeen kuromisesta". Erkaumassa ei ole kyse pelkästään siitä, saako lankuttaa ja tehdä vatsarutistuksia. Itse asiassa siinä on kyse paljon paljon muusta. Yleispäteviä ohjeita ja harjoitteita erkauman kuntouttamiseen on mahdotonta antaa, koska erkauman aiheuttamat haitat ovat yksilöllisiä. Olisi jo korkea aika siirtyä eteenpäin "kielletyistä" ja "sallituista" liikkeistä, lajeista ja harjoitteista, koska niille ei yksinkertaisesti löydy tutkittuun tietoon pohjaavia perusteluita. Jokaisen naisen olisi hyvä oppia tuntemaan oma kehonsa ja sen rajat paremmin, jotta osaa itse säädellä kuormitusta niin arjessa kuin liikunnan suhteen. Tässä autan sinua mielelläni!

Seuraava kirjoitus Edellinen kirjoitus