Netti on pullollaan äitiyden sankaritarinoita. Joku tekee tempauksia lasketun ajan lähestyessä, joku kehuskelee pystyneensä juoksemaan vielä synnytyspäivänä. Joku lähtee muutaman kuukauden päästä synnytyksestä maratonille rattaita työntäen. Huh. Mä niin toivoisin, että näitä kokemuksia ei ihannoitaisi, koska niihin on helppo verrata itseään. Ja siitä tulee vain paha mieli.
Törmäsin hiljattain raskausajan tukivyöhön, joka oli suunnattu erityisesti liikunnallisille äideille ja juoksijoille. Tuotetta kommentoineet kertoivat, kuinka heillä oli tuntunut juostessa ikävää paineen tunnetta virtsarakossa, mutta tästä huolimatta he eivät halunneet luopua juoksemisesta. Joku jopa kertoi, että vyön ansiosta hän pystyi jatkamaan juoksua laskettuun aikaan saakka. Noiden kommenttien innoittamana syntyi tämä teksti. Esimerkiksi otin juoksun, mutta aivan hyvin samat ajatukset pätevät vaikkapa rankkaan CrossFit-treeniin.
Voiko juoksua jatkaa, kunhan se tuntuu itsestä hyvältä?
“Voiko” ja “Kannattaako” ovat kaksi eri asiaa. Varmasti moni halutessaan VOI juosta vaikka synnytykseen asti. Kokonaan toinen asia on se, KANNATTAAKO ja onko tämä järkevää. Etenkin paljon liikuntaa harrastavalle ja naisurheilijalle huonoimpia neuvoja raskausaikana ovat tokaisut: “sähän oot hyvässä kunnossa, anna mennä vaan” tai “tee sitä, mikä tuntuu hyvältä”. Kun palo liikkumiseen on vahva, kaikki kuormittava liikunta tuntuu varmasti hyvältä ja urheilijan mentaliteetti puskee herkästi esiin. Joku voi jopa haluta osoittaa, kuinka vahva hänen kehonsa on tai ajatella, että “rajoitukset” raskausaikana eivät päde, koska on niin rautaisessa kunnossa.
En halua koskaan kieltää ketään tekemästä omalla kehollaan mitään, mutta naisten terveyteen perehtyneenä fysioterapeuttina koen, että velvollisuuteni on jakaa tietoa. Tietoa, jonka perusteella jokainen nainen voi itse tehdä omat valintansa, joita tuen parhaani mukaan.
Vaikka olisit kuinka hyvässä tikissä, raskausajan muutokset kehossa koskettavat sinua silti. Vaikka sinulla ei olisi virtsankarkailuoireita, raskausaikana lantionpohjaan kohdistuu silti tavallista enemmän painetta ja kuormitusta. Kun tähän päälle lisätään juoksu, se ei ainakaan paranna tilannetta vaan päinvastoin voi heikentää synnytykseen valmistautumassa olevia lihaksia. Vaikka pystyisit juoksemaan, kannattaako jo valmiiksi kuormittunutta systeemiä kuormittaa lisää?
Raskaus on poikkeuksellinen, loppujen lopuksi lyhyt ajanjakso elämässä. Raskauden jälkeinen aika kestää loppuelämän.
Kyllä lenkkipolulle vielä ehtii. Missään nimessä liikuntaa ei pidä kokonaan lopettaa vaan yhdessä osaavan ammattilaisen kanssa voi miettiä, miten omaa rakasta harrastustaan voi muokata raskausaikaan sopivaksi. Tässä autan sua oikein mielelläni!