Nykyään netissä on yhä enemmän tarjolla erilaisia valmennuksia synnyttäneille naisille, jotka haluavat "eroon raskauskiloista" tai "pömpottävästä vatsasta". Usein valmennuksissa sivutaan myös suorien vatsalihasten erkaumaa ja ohjataan asiakkaille keskivartaloa kuntouttavia liikkeitä. Tämä blogiteksti sai alkunsa jaettuani ajatuksia äitiysfysioterapeuttikollegoideni kanssa ja kahlattuani läpi uusimman kuntoutuksen ammattilaisille suunnatun suorien vatsalihasten erkaumaa käsittelevän teoksen. Teos on nimeltään Diastasis Rectus Abdominis - A Clinical Guide for Those who are Split Down the Middle ja sen kirjoittajalla, Diane Leellä, on vuosikymmenten kokemus naisten terveyteen liittyvästä fysioterapiasta.

Tutkimusten ja synnyttäneiden naisten parissa työskentelevien fysioterapeuttien kliinisen kokemuksen perusteella lyhyt vastaus otsikon kysymykseen on "ei". Ensinnäkin, vaatii ammattitaitoa tehdä diagnoosi siitä, onko kyseessä suorien vatsalihasten erkauma. Perinteisesti diagnoosien on ajateltu olevan lääkäreiden heiniä, mutta kyllä me fysioterapeutitkin teemme fysioterapeuttisen diagnoosin jokaiselle asiakkaallemme. Tässä yhteydessä diagnoosilla ei tarkoiteta latinankielistä sanahirviötä tai ICD-tautiluokituskoodia vaan sitä, mikä on asiakkaan pääasiallisin ongelma toimintakyvyn kannalta. Tällaisen arvion erkaumasta pystyy tekemään ainoastaan terveydenhuollon ammattilainen, aiheeseen perehtynyt äitiysfysioterapeutti.

Jos olet epävarma siitä, onko sinulla erkauma, ainoa tapa varmistua siitä on käydä tarkistuttamassa asia äitiysfysioterapeutilla. Tähän tuskin saat vastausta verkkokurssilta. Jos taas olet varma siitä, että sinulla on erkauma, suosittelen hakeutumaan asiaan perehtyneen äitiysfysioterapeutin vastaanotolle. Suorien vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa on huomioitava monia asioita, joita et välttämättä tule edes ajatelleeksi.

Asiantunteva äitiysfysioterapeutti on valmis auttamaan sinua kokonaisvaltaisesti elämäntilanteesi huomioiden. Kyse ei ole vain kahden lihaksen välisestä raosta, joka halutaan saada kuroutumaan umpeen.

Aiheeseen liittyvää tutkimusta kaivataan kipeästi lisää. Yksi asia vaikuttaa kuitenkin selkeältä: koska jokainen keho, raskaus ja synnytys on erilainen, ei ole olemassa kaikille sopivaa valmennusta tai kuntoutusprotokollaa. Tämän vuoksi on kyseenalaista luvata - näkemättä, haastattelematta ja tutkimatta - että vaikkapa 6 viikon verkkovalmennuksella saat keskivartalosi kuntoon. 6 viikkoa on hirvittävän lyhyt aika siihen, että opetat kehosi uusille tavoille. Voit myös miettiä asiaa analogian kautta: Jos satutat polvesi tai selkäsi, menetkö silloin fysioterapeutille tai lääkäriin vai haetko apua aiheeseen liittyvältä verkkokurssilta?

Tämän tekstin on tarkoituskin olla provosoiva, mutta en silti missään nimessä väitä, että verkkovalmennukset sinänsä ovat pahasta. Niitä varmasti tarvitaan, jotta suuremmalla joukolla ihmisiä on mahdollisuus saada terveyteen liittyviä palveluita pitkien etäisyyksienkin päästä. Verkkovalmennukset sopivat kuitenkin ensisijaisesti perusterveiden ja jo hyvin kehonsa hahmottaville ihmisille, jotka ovat varmistuneet siitä, ettei heillä ole isompia terveydellisiä ongelmia. Erkaumasta kärsiväkin voi hyötyä verkkovalmennuksesta silloin, kun hän on päässyt kuntoutumisessa jo hyvään alkuun ja saanut kädestä pitäen ohjausta siihen, miten oman kehon kanssa voi tulla jälleen sinuiksi. Mikään ei tule koskaan korvaamaan sitä käsillä tehtävän tutkimisen ja henkilökohtaisen ohjauksen ja neuvonnan osaamista, jota fysioterapeutti voi sinulle tarjota liikkeen ja liikkumisen asiantuntijana.

Heli, äitiysfysioterapeutti ja ylpeä siitä :)

Lähde: Lee, Diane. 2017. Diastasis Rectus Abdominis - A Clinical Guide for Those who are Split Down the Middle. Surrey: Learn with Diane Lee.

P.S. Kiitos kollegoilleni Sonjalle, Ainolle, Saralle, Maijalle, Maijalle ja Annastiinalle katselmoinnista. <3

Seuraava kirjoitus